Hogyan lesz rutin a spanyol tanulásod

Hogyan lesz rutin a spanyol tanulásod

"Szeretnék spanyolul tanulni, de nincs kitartásom. Mi tegyek, van valami trükk, hogy hogyan válhatna rendszeressé, rutinná a tanulás?"
Nem először találkoztunk tanulóink problémájával és ismét felmerült a fenti kimondott, vagy ki nem mondott kérdés.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mit tegyenek, mit tehetnek azok, akik idő hiányában nem tudnak tanulni. "Spanyolul tanulnék, de nincs rá időm" címmel írtunk róla. Ez a cikk inkább az időgazdálkodásról szólt.
Ma azokhoz szeretnék szólni, akiknél nem az idővel, hanem a kitartással van a probléma. Akiket az első fellelkesülés után nagyon gyorsan elhagy a motivációjuk. - Jó lenne megtanulni spanyolul, de amikor energiát kell a tanulásba fektetni, akkor már kevésbé vonzó számukra az ötlet.

A Facebook csoportunkba belépő új csoporttagoktól ezt szoktam megkérdezni, hogy mi a motivációjuk a spanyol nyelvtanulásra. Neked mi motivációd?
Az adott válaszokból azonnal le tudjuk mérni, hogy mennyire fontos a válaszadó számára a nyelvtanulás, és előre látható, hogy mennyire fogja komolyan venni, mennyire lesz kitartó.

A nyelvtanulás legfontosabb hajtóereje, a motivációd. Vagyis az ok, hogy miért tanulsz spanyolul.

A legáltalánosabb válaszokat két csoportra osztottuk. Te melyikbe tartozol?

A magas szintű nyelvtanulási motivációk:

  • spanyol nyelvterületre fogok költözni, vagy már most is ott élek
  • spanyol nyelvterületen fogok dolgozni
  • spanyol nyelvű a párom
  • spanyol nyelvű a fiam, vagy a lányom párja és családja
  • spanyol nyelvű partnereim vannak a munkahelyemen, vagy a vállalkozásomban
  • spanyol nyelvvizsgát szeretnék/kell letenni

Alacsonyabb nyelvtanulási motivációk:

  • spanyol nyelvterületen fogok nyaralni és szeretnék rá felkészülni
  • spanyol nyelvterületen voltam nyaralni és megtetszett a nyelv
  • az iskolai nyelvtanuláshoz szükségem van a korrepetálásra
  • szeretek spanyol filmeket nézni és szeretném érteni a nyelvet
  • tetszik a nyelv, szeretném megtanulni
  • tetszik a spanyol kultúra és az életérzés 

A magasabb szintű nyelvtanulási motivációnál sokkal kevesebb a lemorzsolódás a tanulóink közül. Náluk inkább a fent említett cikkünkben írt időgazdálkodási problémák szerepelnek. De mi van azokkal, akik szeretnének tanulni, de nincs különösebb motivációjuk?
Ők azok, akiknek nem függ a nyelvtudástól a jövőjük, a bevételük, az életminőségük. Ide tartoznak azok is, akiknek az iskolai oktatását egészítjük ki. Bár nekik a jövőjük, a bevételük függhet ezen a tudáson, de csak közvetetten és előre kevésbé látható idő távlatában.

Mi az, ami elveszi a fókuszt a nyelvtanulásodtól?

Az életben rengeteg olyan dolog van, ami elveszi a tanulástól az időnket. Hiába rendelkezel a tanuláshoz szükséges idővel, ha elvonják a figyelmed azok a szórakozási lehetőségek, melyek a korábbi évekhez képest, lényegesen felgyorsultabbak és impulzusokban gazdagabbak.
Mire gondolok?

  • A megjelenő stream csatornák, ahol szinte korlátlanul válogathatsz az izgalmas, látványos és a véget nem érő sorozatok között.
  • A YouTube csatornák, ahol a néhány másodperces videóktól kezdve, több órás szórakoztató tartalmakat kínálnak.
  • A Facebook és TikTok idővonalak, ahol a leggyorsabb és a legszélsőségesebb érzelmi impulzusokat kínálják.
Az imént felsorolt digitális platformok pontosan ismerik az érdeklődésed, így mindig azt a tartalmat kínálják, ami a leginkább hatással van rád. Ezek a rendszerek milliárdokat költenek arra, hogy a legmodernebb és legprofibb programozói és marketingesei, a szokásaidon keresztül belelássanak a fejedbe és szinte függővé tegyenek. 

Minden embernek saját magában kell eldöntenie, hogy mennyire enged ezeknek a csábítóan gyors érzelmi és vizuális impulzusoknak. Te mennyire vagy függője a digitális platformoknak? Mi az, ami a legtöbb idődet elveszi; Facebook, TikTok, vagy Youtube videók, TV nézés, vagy a stream szolgáltatók?

Hogyan lehet az alacsonyabb motivációjú embereket rászoktatni a rendszeres tanulásra? Erre a válaszunk az ÉLMÉNYSPANYOL.

Szórakoztatva, élmény alapon tanítunk. Ha szeretnél játszva megtanulni spanyolul, akkor olvass tovább!

Adunk néhány tippet, hogy hogyan kezd el erőlködés nélkül a nyelvtanulást.  Az első feladatunk az, hogy a kötelezettséget rutinná változtassuk. Legalább 60 nap (de inkább 90 nap) kell ahhoz, hogy a felvett szokásaid megszokássá, rutinná váljanak. Ezt követően már szinte hiányozni fog, ha egy-egy nap kimarad.  

A kezdés, 0-14 napig: Ismerkedj, szórakozz!

A kezdés könnyű, mert az ötleted, hogy spanyolul tanulj, még a fellángolás kezdeti szakaszában van. Még hajt a tudásvágy, még élénken élnek benned a fantáziád képei. Még nem szembesültél azzal, hogy a tanulás áldozatot igényelhet. 

Azoktól a tevékenységeidtől kell elvenni egy kis időt, amelyektől függővé váltál (telefon, tévé, közösségi hálók, stb). 
Képzelj el egy olyan asztalt, ahol úgy kell leszoknod e függőségekről, hogy közben oda van kikészítve egy kis tálra.
Első lépésként csökkentsd azoknak a közösségi oldalaknak a használatát, amelyektől függővé váltál.
Nem kell teljesen lejönni ezekről, elég, ha napi 30 perccel kezdesz.

Mikor van felszabadítható 30 perced a napi rutinodban? Pl:

  • reggeli felkelés után, vagy reggelizés közben
  • reggeli utazás közben
  • munkaszünetben
  • ebédidőben
  • hazautazás közben
  • esti fürdés közben a kádban
  • az esti film előtt
  • lefekvés előtt az ágyban
A kezdeti szakaszban ismerkedj meg az oldalunkkal, a felépítésével! Nézd meg az összes menüpontot, hogy hol, mit találsz! Ismerkedj a felülettel, nyomkodj végig mindent!
Nézd meg az oldalunkat bemutató videót, regisztrálj egy Quizlet fiókot, ismerkedj a rendszerünkkel!
Nézd meg a Tudásbázisunk első néhány leckéjét, nézz meg egy videóklipet, próbáld ki az első néhány leckében szereplő játékos feladatokat!

A kezdés utáni szakasz 14-30 napig: szórakozz, játssz tovább!

A kezdés utáni szakasz a legnehezebb, főleg, akkor ha alacsony a motivációd, és csak egy pillanatnyi fellángolás volt a spanyol nyelvtanulás. Így a legtöbb energiát ezek a fellángolás utáni napok jelentik.
Így ezekben a napokban tedd félre a szavak tanulását, nem kell nekiesni a nyelvtanfolyamunk (Tudásbázisunk) leckéinek. Hagyd őket, ne erőltesd!
Foglalkozz inkább az élményelemekkel. Próbálj megoldani egy-egy játékot! Lapozgasd a humor kategóriánk! Nézz meg egy videóklipet magyar felirattal, nézz meg egy Easy Spanish részt, szintén magyar felirattal. Nem az a cél, hogy már az első héten megtanuld a spanyol nyelvet, hanem az, hogy hozzászokj a napi spanyolozáshoz.
Továbbra is tartsd a napi 30 percet! Nem kell tanulnod, csak szórakozz! Ráérsz tanulni akkor, amikor már beépült a napi rutinodba a spanyolozás.

A 2. hónap, 30-60 napig: Haladj sorban a leckékkel!

Ha idáig eljutottál, akkor már szuper vagy. Milyen jó kimondani, hogy már második hónapja tanulsz spanyolul. Fogadjunk, hogy tanulás és megerőltetés nélkül is több ragadt rád, mint amennyi az elmúlt évek alatt. Szuper, hogy kezd rutinoddá válni az oldalunk használata.
Mindig jelöld be, hogy melyik leckével végeztél, hol tartasz a Tudásbázisunkban!
Készítettünk neked egy személyre szabott tanulási stratégiát. Feltétlenül nézd meg, kattints arra az oldalra, ahol regisztrálva vagy!


A 3. hónap 60-90 napig: Rutinná válik a tanulás!

Továbbra sem kell megerőltetned magad. Napi 30 perc tanulás - az is csak hétköznap - az 2,5 fél óra egy héten, 10 óra egy hónapban. Csak arra kell ügyelned, hogy ne hagyj ki egy napot sem, így válik rutinná.

Haladj tovább a Tudásbázis leckékkel, az élményspanyol elemekkel, ráérősen addig, amíg szokásoddá nem válik. Ha magasabbak az igényeid, akkor az előbb említett tanulási stratégia szerint gyorsíts! 
Az Online Spanyol és az Élmény Spanyol oldalunkban az a jó, hogy átalánydíjat fizetsz egy hónapra. Vagyis, akkor sem kell többet fizetned, ha intenzívebben tanulsz és akkor sem megerőltető az ár, ha csak napi 30 percet szánsz a spanyol tanulásra.


Ha így haladsz tovább, akkor egy év alatt 120 órát fordítasz a spanyol tanulásodba. Már napi 30 perc tanulás is megváltoztathatja az életed. Ha csak egy gondolattal segítettünk neked, már megérte megírnunk ezt a bejegyzést.

Jó szórakozást és jó tanulást kívánunk az oldalainkhoz!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név

Ajánlat,6,Blog,7,Élményspanyol,21,Flyer,4,Humor pletyka,2,Ingyenes spanyol,2,Játékok,8,Leggyakoribb mondatok,7,Megtörténhet,3,Mindennapi spanyol,4,Parte 1,4,Parte 2,1,Parte 3,3,Parte 5,1,Parte 6,1,Parte 9,2,Spanyol nyelvtanfolyam (Tudásbázis),14,Spanyol szótanulás,1,Spanyol tanulás,6,Super Easy Spanish,5,Videóklipek,6,
ltr
item
OnlineSpanyol - ÉlménySpanyol - Blog: Hogyan lesz rutin a spanyol tanulásod
Hogyan lesz rutin a spanyol tanulásod
Hogyan lesz rutin a spanyol tanulásod
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8jL12TmMckMaPPYHthGSFLDXa38BCTiRMjusAM_RS2XB0db4x1IUOkuP2DdUAlXCDnZs4ZkMs0mQUU-0WU9QE1EEsHI22yF5wH5xZoK7LXQIbDR0AlVsolbfz7JhF1CxnLe692PI-LNrmcimKtnKjUe2ybc9jSOFryYYnwQf2ZiNycWvl7VwyUbwz/w640-h426/hogyan-lesz-rutin.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8jL12TmMckMaPPYHthGSFLDXa38BCTiRMjusAM_RS2XB0db4x1IUOkuP2DdUAlXCDnZs4ZkMs0mQUU-0WU9QE1EEsHI22yF5wH5xZoK7LXQIbDR0AlVsolbfz7JhF1CxnLe692PI-LNrmcimKtnKjUe2ybc9jSOFryYYnwQf2ZiNycWvl7VwyUbwz/s72-w640-c-h426/hogyan-lesz-rutin.jpg
OnlineSpanyol - ÉlménySpanyol - Blog
https://onlinespanyol-elmenyspanyol.blogspot.com/2023/03/hogyan-lesz-rutin-spanyol-tanulasod.html
https://onlinespanyol-elmenyspanyol.blogspot.com/
https://onlinespanyol-elmenyspanyol.blogspot.com/
https://onlinespanyol-elmenyspanyol.blogspot.com/2023/03/hogyan-lesz-rutin-spanyol-tanulasod.html
true
462174135811579523
UTF-8
Loaded All Posts Nem található bejegyzés ÖSSZES MEGNÉZÉSE Olvasd tovább » Reply Cancel reply Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK View All NEKED AJÁNLJUK: CIMKÉK ARHÍV Keresés ALL POSTS Nem találtunk a kérésének megfelelő bejegyzést. Vissza a közdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Kedd Szer Csüt Pén Szom Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Május Jún Júl Aug Szep Oct Nov Dec épp most 1 perccel ezelőtt $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órája Tegnap $$1$$ napja $$1$$ hete több, mint 5 hete Követők Követés THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content